Getuigen

Amigos de

Mano a Mano Bolivia

VZW

Voor AMIGOS DE MANO A MANO BOLIVIA werd het schooljaar 2017-218  een vruchtbaar jaar. Niet minder dan 7 scholen hebben ons gesteund bij de acties die we ondernomen om projecten te realiseren.

We zouden hier heel veel foto´s kunnen tonen van die activiteiten, maar uit respect voor de privacy van die kinderen doen we dat beter niet.


We sommen een aantal acties op:

Aan de leerlingen van het vijfde en de zesde leerjaren van de gemeentelijke basischool Merelbeke boden we een workshop aan over Bolivia. We merkten meteen dat de kinderen heel enthousiast reageerden. De leerkrachten hadden hun huiswerk ook goed voorbereid zodat die workshops kaderden binnen een projectweek. Nadien ondernamen de leerlingen stiekem een actie omdat ze het schoolproject van “4 de junio” wilden steunen. Zij toverden niet minder dan 350 euro uit hun mouw.

 

De kleuters van basisschool Reuzepas werden ondergedompeld in een projectweek om het leven in Bolivia te verkennen. Elke kleuterklas had een Bolivia-hoekje ingericht en er werden ook allerlei voorwerpen uit Bolivia aangeboden die de kleuters konden verkennen. Elke nieuwe dag van de week werden de kleuters van Reuzepas meegenomen in het verhaal over het leven van twee Boliviaanse kinderen. De week werd afgesloten met een heus feest. We hadden het geluk om zelf te kunnen deelnemen en te genieten van het enthousiasme van de kinderen.


In oktober 2017 waren we te gast in Basisschool “De Kievit” in Hasselt. We kregen de gelegenheid om het leven in Bolivia voor te stellen aan de kinderen van de lagere school. De school had net de sportkledij van de kinderen vernieuwd en wij namen wat er nog in stock was mee naar de school van “4de junio”. De ouders van de kinderen daar kwamen vragen of we hun maatje hadden. De school organiseerde in maart 2018 een solidariteitsactie en schonken op die manier ook 300 euro aan het project “4de junio”.


Basisschool OLVA de Meersen, uit Assebroek richtte met behulp van Amigos de Mano a Mano Bolivia een Bolivia-klas in en dat naar aanleiding van hun projectweek over Bolivia. We waren te gast bij de afsluiting van hun project. Diezelfde avond kregen ouders ook de gelegenheid de Bolivia-klas te bezoeken en deel te nemen aan een spaghetti avond. De school onder de bezielende leiding van directeur Karel verzamelde niet minder dan 2.200 euro in voor het project “4de junio”.


We streken ook neer dichtbij de luchthaven van Brussel. Onder de vleugels van de leerkrachten van het vierde leerjaar van basisschool De Vleugel deden we een voorstelling over Bolivia en dat aan de hand van een reeks mooie foto´s en typische voorwerpen. Deze leerjaren organiseerden elk jaar een activiteit rond de aardappel. Als er nu een land is in de wereld dat kan bogen hoe de aardappel moet planten en oogsten dan is het toch wel Bolivia. Een heel fijne ervaring en voor herhaling vatbaar.


Voor het tweede schooljaar op rij waren we in maart 2018 te gast bij juf Saskia en juf Simonne, leerkrachten van het vierde leerjaar van basisschool Sint-Jan. De kinderen hadden net een projectweek rond Bolivia achter de rug wanneer wij daar toekwamen. Aan de hand van een projectkrant over Bolivia getuigden ze van hun opgedane kennis. Maar de leerlingen hadden ook een beetje Spaans geleerd, zongen een liedje in het Spaans en hadden als verrassing een sleutelhanger geknutseld die wij mee naar Bolivia konden nemen om daar aan de kinderen te bezorgen. Het was voor hen een buitengewone gelegenheid om vragen te stellen hoe anders Bolivia dan wel is in vergelijking met Arendonk. Boeiend om te merken welke vragen er leven bij leerlingen van deze leeftijd.


Op zondag 22 oktober 2017 organiseerden enkele amigos van Mano a Mano Bolivia in samenwerking met de wereldwinkel een fototentoonstelling in de kerk van St.-Antonius, Oosthoven. Naast het feit dat we die zondag op een goede belanstelling mochten rekenen kregen we op maandagmorgen het jonge geweld op bezoek. De derde leerjaren, de zesde leerjaren en een vijfde leerjaar kwam kijken naar een filmpje over de huidige school in 4de Junio. Daarop volgde aan de hand van foto´s een uitwisseling met de kinderen over het beeld dat zij hadden over een land als Bolivia. We werden overrompeld door best pittige vragen. Opnieuw een blijk dat kinderen heel onbevangen staan tegenover de wijze waarop andere culturen omgaan met het leven en zich nog niet vastpinnen op vooroordelen die vaak ook niet kloppen. Eens te meer een straf bewijs van de interesse die er leeft bij jonge kinderen.


Zo was er ook Fee uit Schoonbroek, Retie, elf jaar jong. Haar chiroleidster Fien zou voor drie maanden naar Bolivia gaan om er mee te werken in de projecten van Mano a Mano Bolivia. Ze vond er niet beter op dan een actie te ondernemen bij haar vriendjes en haar familie. Ze bakte lekker koekjes en verkocht die. De opbrengst ging naar de projecten van Mano a Mano Bolivia. Hartverwarmend dat zelfs een jong meisje zich zo aangesproekn voelt en vindt dat ze iets moet ondernemen. Heel knap!